Op 26 september zaten we als Wichter West bij Lucia de Boer in het Inspiratiehuis. Zij nam ons mee in haar verhaal hoe je in de flow kunt komen met je bedrijf, je energie, de uitstraling die je hebt en daarmee de klanten die je aantrekt. 

“Niks moet, alles mag”, hield Lucia ons voor. “Meestal is het gewoon een kwestie van in actie komen. Veel ondernemers blijven juist daarop hangen. Ze hebben het gevoel dat het hen aan kennis ontbreekt en ze blijven dus maar webinars kijken, trainingen volgen en details verbeteren. 

Of: het ontbreekt aan actie. Ze weten best wat ze moeten doen, maar HOE dan? Daarvoor ontwikkelde Lucia de Boer de P8-methode. Lees mee, haak in waar het past en kom in Actie, dan kom je vanzelf in de flow!

Stap 1 van Lucia’s P(r)8:
Ontdek je unieke talenten. Weet je ze niet? Vraag dan in je omgeving, bijvoorbeeld vijf mensen die jou goed kennen. Waarom werken ze graag met jou, of zijn ze graag bij jou? Laat de antwoorden lekker op je inwerken

Stap 2 van Lucia’s P(r)8:
Definieer je WAAROM. Waarom doe je wat je doet? Met enig denkwerk heb je dan soms een gouden verhaal in handen, waarmee je direct de gunfactor hebt om mensen bij jou te laten kopen en niet bij een ander. Kijk bijvoorbeeld eens op www.schotsehooglanders.nl van ons lid Ymkje Bosma. Zij dragen aan alle kanten uit waarom hun vlees een bewuste keuze is. IJzersterk, daar komt geen concurrent meer tussen.

Stap 3 van Lucia’s P(r)8:
Kies je klant… en je klant kiest jou! Allemaal kan dan dus niet, dat mag duidelijk zijn. Je kunt niet de hele wereld helpen. Waarschijnlijk ben jij het allerbeste in die ene man/vrouw die hier/daar tegenaan loopt en het liefst een zus/zo oplossing zou willen hebben. Focus op die klant, schrijf naar die klant met je website en marketing en dan voelt het alsof je hen recht in het hart raakt. Probeer zo klein mogelijk, dus niet een complete doelgroep, maar je doelklant. Voordeel: op die manier word jij het meest concreet en je marketing het meest aansprekend!

Stap 4 van Lucia’s P(r)8:
Bouw een business model. Nog nooit van gehoord? Dan is het tijd voor een kennisslag, want hier kun je veel uithalen. In je businessmodel bepaal je welke producten/diensten jij aanbiedt op welk moment in het leven/de fase van het contact met je (potentiële) klant. Wat bied je als gratis product, bijvoorbeeld? Heb je ook een goedkoop instapmodel of een kennismaking voor weinig? Heb je daarna een goed betaald kwaliteitsaanbod? En heb je dan misschien ook nog iets voor bestaande klanten om die extra te verwennen/ontzorgen of te verrassen? Met een businessmodel stappen klanten eerder bij je in.. en kun je ze langer aan boord houden. Maar pas op: ga niet te lang nadenken, maar ga vooral testen. Dan pas weet je of er écht markt is voor jouw idee.

Stap 5 van Lucia’s P(r)8:
Profileer je met personal branding. WAT? Nou, branding. Dat jij dus je eigen merk bent. Heel erg gebonden aan je persoon (bijvoorbeeld het merk Lucia de Boer), of aan je bedrijfsnaam (Studio Smik). Van grafische studio’s zijn er wel tien, maar er is maar één Studio Smik! Laat zien waar je voor staat. Straal uit of je serieus, vrolijk, extravagant of ingetogen bent. Als persoon, team en dus als bedrijf. Klanten kijken naar het hele pakket. Van parkeergelegenheid tot bedrijfsruimte tot de telefonische afhandeling en de berichten op je social media. Als het één geheel is omdat jij overal over nadenkt en alles bij elkaar hoort, dan klopt het plaatje. Heel simpel: daarmee ben je ineens een stuk geloofwaardiger en betrouwbaarder in de ogen van je potentiële klant.

Stap 6 van Lucia’s P(r)8:
Schuif alles in systemen. Alles wat je nodig hebt om terugkerende dingen sneller te doen. Denk aan facturen aanmaken. Klantgegevens bijhouden. Een nieuwsbrief versturen. Je boekhouding. 
Dé tip van Lucia was Pipedrive omdat je daar een heleboel van die dingen bij elkaar combineert. Heb jij een vraag over een systeem? Kun je niet kiezen? Gebruik dan vooral ook deze Facebookgroep. Plaats je vraag en maak gebruik van de tips die je -ongetwijfeld in grote getalen- zult ontvangen.

Stap 7 van Lucia’s P(r)8:
Productiviteit. Stop met consumeren, start met produceren. Hoe? Door efficiënt te werken. Afleiding uit. Eigen kantoor afbakenen. Laat zien wat je kunt en wat je weet aan de buitenwereld in plaats van te lezen wat al die anderen zeggen. En veeg vooral ook even die vervelende stemmetjes van je schouder die zeggen dat er ‘toch niemand op jou zit te wachten’, dat ‘iedereen dit toch al lang weet’ en dat ‘ze’ helemaal gek worden van ‘al jouw berichten op social media’.

Stap 8 van Lucia’s P(r)8:
Wees waardevol en zichtbaar. Juist ja, alle twee, tegelijk! Laat jezelf zien en laat je kennis zien. Dus op zondag op een terrasje? Mag je best delen. Maar zorg dat je daarnaast, lees; de rest van de week, tips deelt. Iets weggeeft. Een ander doorverwijst. Een goede tip van een klant deelt. Zorg ervoor dat iemand die op jouw Facebookpagina kijkt (of waar je dan ook maar zit) dat het meteen duidelijk is in welk vak je zit. Dus houd de leuke poesjes, grappige bloopers en grote protestacties lekker buiten het beeld van je klant en focus op jouw vakgebied. Of dat nu de beautybranche is, vormgeving, yoga of websites: aan jouw pagina moeten nieuwe mensen meteen zien in welke branche jij opereert.